Η Ελλάδα της ελπίδας και της αριστείας

Χρυσό μετάλλιο στο Μουντιάλ της Επιστήμης σε φοιτητές του ΑΠΘ και ΔΠΘ, ακολουθούν ΜΙΤ και Χάρβαρντ !!!

Πανεπιστήμια-κολοσσοί, όπως το ΜΙΤ και το Χάρβαρντ των ΗΠΑ, κατόρθωσαν να φτάσουν μόνο μέχρι το χάλκινο βραβείο σε παγκόσμιο διαγωνισμό βιολογίας, όπου η ομάδα των Ελλήνων φοιτητών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Δημοκρίτειο Θράκης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Το Κολούμπια και το Πανεπιστήμιο του Κιότο (με τεράστιους προϋπολογισμούς στα ερευνητικά τους εργαστήρια) έλαβαν αργυρά μετάλλια.

diakrish-igem2Πρόκειται για τον διαγωνισμό της συνθετικής βιολογίας iGEM, έναν παγκόσμιο διαγωνισμό με διοργανωτή το ΜΙΤ της Μασαχουσέτης που απευθύνεται σε φοιτητές πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο, γνωστό στις ΗΠΑ ως το Παγκόσμιο Κύπελλο της Επιστήμης (World Cup of Science). Εκεί, η ελληνική ομάδα απέσπασε χρυσό μετάλλιο καθώς και υποψηφιότητα για το Best Therapeutics Award. «Να επενδύσουµε στην καινοτοµία» «Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης δεν θα πρέπει να μας πιάσει ηττοπάθεια αλλά να βρούμε έμπνευση και κίνητρα επενδύοντας στην καινοτομία, στην παιδεία και στη δημιουργικότητα» λέει στα «ΝΕΑ» από τη Βοστώνη ο Αστέριος Αραμπατζής, προπτυχιακός φοιτητής της Ιατρικής του ΑΠΘ και μέλος της ομάδας των νικητών. «Άλλωστε η παγκόσμια οικονομία σήμερα βασίζεται στην υπεραξία της γνώσης και της τεχνογνωσίας. Η Ελλάδα έχει δυνατά μυαλά. Θα πρέπει να στηρίξουμε την αριστεία και την προσπάθεια όσων θέλουν να κάνουν κάτι ξεχωριστό, δίνοντας έμφαση στη στήριξη νέων επιστημόνων που διαφορετικά είναι καταδικασμένοι να φύγουν στο εξωτερικό» δηλώνει χαρακτηριστικά.

diakrish-igem3

Η εντεκαμελής ομάδα των νέων από την Ελλάδα «τα έβαλε» με τον καρκίνο του παχέος εντέρου (τη δεύτερη πιο θανάσιμη μορφή καρκίνου στον κόσμο) και χρησιμοποίησε μια καινοτόμο μέθοδο για τη μεταφορά ενός μοριακού «ταξινομητή» στα καρκινικά κύτταρα, η οποία βασίζεται σε γενετικά αναπρογραμματισμένα βακτήρια. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε ως πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου MIT το 2004 και φέτος είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας λαμβάνει μέρος με ομάδα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τα Τμήματα Ιατρικής (Αστέριος Αραμπατζής, Χαρίλαος Γιαννίτσης), Βιολογίας (Ευγένιος Μπαλλχύσα, Θωμάς Νικολόπουλος), Φυσικής (Κωνσταντίνος Ακριτίδης), Ηλεκτρολόγων Μηχανικών (Κωνσταντίνος Σαμαράς – Τσακίρης), Πληροφορικής (Αθανάσιος Θεοχάρης, Αγγελική Παπαδημητρίου), Χημικών Μηχανικών (Χαρίλαος Κωμοδρόμος, Ναυσικά Παπαϊωάννου) και από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής (Ελισσάβετ Σανδαλτζοπούλου). Οι Έλληνες φοιτητές ξεκίνησαν χωρίς καμία μορφή οικονομικής ενίσχυσης από το κράτος. Μάλιστα, όπως λένε οι ίδιοι, στηρίχθηκαν οικονομικά στις χορηγίες διάφορων εταιρειών που δραστηριοποιούνται ερευνητικά στο πεδίο των βιοεπιστημών, με σημαντικότερη συνεισφορά αυτή της εταιρείας RGCC (Research Genetics Cancer Center), ενώ οι πειραματικές εργασίες της ομάδας πραγματοποιήθηκαν στα εργαστήρια του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Όπως λένε καθηγητές, αυτή η τεχνολογία μπορεί να οδηγήσει, στο μέλλον, στην ανάπτυξη μιας θεραπείας εξατομικευμένης για κάθε ασθενή, με μεγάλη αποτελεσματικότητα και χωρίς τις παρενέργειες των χημειοθεραπειών.

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ όλο το άρθρο:
Πηγή: Foititikanea.gr 

Comments

comments

Click to comment