Εορτή Αγ. Νεκταρίου

ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ
Ο ΑΓΙΟΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΜΑΣ

9 Νοεμβρίου 2017

Ανάμεσα στον χορό των Πατέρων της Εκκλησίας μας, στις μεγάλες μορφές των πρώτων αιώνων υπάρχει και ένας Άγιος μόλις του εικοστού αιώνα, ο άγιος Νεκτάριος. Εικόνες από τη λειτουργία και τη λιτάνευση της Εικόνας του Αγίου Νεκταρίου στους δρόμους της ενορίας της Αγ. Γρηγορούσας:

  ale_8153
ale_8157litaneia

 

 

 

 

ale_7860

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τι έχει να προσφέρει, όμως, ένας Άγιος στη σημερινή εποχή;

 

Πάνω απ’ όλα, παράδειγμα αυθεντικής χριστιανικής ζωής, που αφοπλίζει, εμπνέει, δυναμώνει και παρηγορεί. Παράδειγμα προς μίμηση.

Αρχικά, η υπομονή, η ανεξικακία και η πραότητα, την οποία επέδειξε σε όλες τις τρικυμίες της ζωής του ακολουθώντας την παρότρυνση  του Χριστού, «μάθετε ἀπ’ ἐμοῦ, ὅτι πρᾷός εἰμι, καὶ ταπεινὸς τῇ καρδίᾳ», ήταν παροιμιώδης. Αντιμετώπισε τις συκοφαντίες και τις κατηγορίες με καρτερικότητα και συγχωρητικότητα. Δέχτηκε την αποπομπή και τον διωγμό με ταπείνωση, με το βλέμμα στον Εσταυρωμένο, ο Οποίος τον καλούσε κοντά Του στον Γολγοθά και στην Ανάσταση. «Εἰ ἐμὲ ἐδίωξαν, καὶ ὑμᾶς διώξουσιν», είπε ο Κύριος στους μαθητές στον Μυστικό Δείπνο, και τα θεία λόγια Του επιβεβαιώθηκαν απόλυτα στο πρόσωπο του αγίου Νεκταρίου. Ενώ δεχόταν συχνά άδικες επιθέσεις, εκείνος δεν αισθανόταν ότι είχε αντιπάλους. Γι’ αυτόν, όλοι ήταν παιδιά του Ουράνιου Πατέρα, άρα και αδέλφια του.

Ένα ακόμη μήνυμα από τον βίο του Αγίου είναι η ταπείνωση και η θυσιαστική διακονία του προς τον συνάνθρωπο. Ο άγιος Νεκτάριος δεν λογάριασε ποτέ τον εαυτό του για σημαντικότερο από τους άλλους, αλλά, αντιθέτως, ταπεινώθηκε ως ο τελευταίος. Είναι γνωστό, ότι πολλές φορές στη Ριζάρειο Σχολή τις τουαλέτες εκείνος τις καθάριζε, παρ’ όλο που ήταν Διευθυντής και Αρχιερέας, όπως και επίσης, ότι έμεινε ξυπόλυτος, για να δώσει τα υποδήματά του σε έναν αναγκεμένο συνάνθρωπό του. Σε όλη του ζωή παρέμεινε πτωχός, όμως πολλούς πλούτισε και υλικά και πνευματικά.

Η συνολική στάση της βιωτής του ήταν μαρτυρία και μίμηση της ζωής του Ιησού Χριστού.  Αυτή η αυθεντική και σιωπηλή μαρτυρία ας προβληματίσει και εμπνεύσει όλους μας.

Με τούτες τις σκέψεις, ευχαριστήσαμε τον άγιό μας στο Χαϊδάρι, του οποίου τη μνήμη εορτάσαμε και φέτος με λαμπρότητα και κατάνυξη την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου του 2017.

Νεκτάριος  Ρούσσος

 

Comments

comments

Click to comment