Με λίστα… ανεπιθύμητων η κηδεία της Ελένης Καμπόλη!

Του Παναγιώτη Νιζάμη.

Για λίστα γάμου σίγουρα όλοι έχετε ακούσει … Για λίστα κηδείας, μάλλον κανείς από αυτούς που θα διαβάσουν αυτό το κείμενο.

Η αλήθεια είναι πώς θα μπορούσα να γράφω ώρες για την δράση μιας εξαίρετης συνδημότισσας που έχει απασχολήσει την πέννα μου και τον χρόνο μου πολλές φορές μέσα από την ενασχόληση μου με τα κοινά. Είχαμε μαζί τις ευχάριστες και δυσάρεστες στιγμές μας, όπως ο κάθε ενεργός πολίτης αυτής της πόλης και μάλιστα οφείλω να πω, πως ο ανατρεπτικός χαρακτήρας της Ελένης Καμπόλη πάντα με ενθουσίαζε. Ήταν μια πολύ δυναμική γυναίκα, γεμάτη ενέργεια με αγάπη για την πόλη μας, επιτυχημένη σε ότι έκανε, σύζυγος, μητέρα, γιαγιά… Το Χαϊδάρι έχασε έναν σημαντικό άνθρωπο που σημάδεψε με την παρουσία του τα κοινά και τα δρώμενα του.

Δυστυχώς όμως, η καταγραφή αυτού του ρεπορτάζ δεν έχει να κάνει με μηνύματα ζωής ή Θανάτου και κανείς δεν θα ήθελα να το εκλάβει με αυτό τον τρόπο. Και γράφω δυστυχώς, γιατί αυτές οι δύο ορμές δηλώνουν την έννοια της ύπαρξης του καθενός μας. Η ορμή της ζωής και η ορμή του Θανάτου.

Τίποτα άλλωστε από αυτά τα δύο δεν ήρθε στο μυαλό μου όταν συνδημότες μου, μου μετέφεραν την δύσκολη θέση του Δημάρχου και των συνεργατών του να ανακοινώσει νωρίς σήμερα το πρωί, κάτι που σίγουρα κανείς δεν περίμενε.

Όσοι παραβρέθηκαν στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε στην μνήμη της Ελένης Καμπόλη μετά την ξαφνική ανακοίνωση του θανάτου της, έμειναν σύξυλοι αφού μια από τις τελευταίες επιθυμίες της εκλιπούσας, δεν ήταν αφιερωμένη μόνο στις τελευταίες στιγμές που τις απέμειναν στην ζωή, αλλά σε στιγμές και εικόνες που θα σχηματίζονταν μετά τον θάνατό της.

Την τραγική είδηση του θανάτου της, συνόδευε μία λίστα. Η Ελένη Καμπόλη, πριν τον θάνατό της, είχε φροντίσει να απορρίψει κάποιους που ίσως θα ήθελαν να της μεταφέρουν με τον τρόπο τους το στερνό τους αντίο. Στελέχη της δεξιάς παράταξης που όλοι μαζί πάλεψαν για να διεκδικήσουν τον δημαρχιακό θώκο, με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο Δημήτρη Μαραβέλια, δεν θέλησε να παραβρεθούν κοντά της ούτε μετά τον θάνατο της.

Όσοι βρεθήκατε λοιπόν στην τέλεση της κηδείας της στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στον Ασπρόπυργο μην αναρωτηθείτε γιατί δεν είδατε στελέχη όπως ο Δημήτρης Μαραβέλιας, ο Τάκης Γρηγοράκος, ο Μάριος Λιακόπουλος, η Ελευθερία Τοκατλίδη, ο Σταύρος Μπαλοδήμας, η Δήμητρα Χατζή, η Κων/να Αδαμοπούλου, ο Νίκος Παναγιωτάτος, ο Πέτρος Καραβίτης, ο Τάσος Λυμπέρης και ο Απόστολος Θεοφίλης, αφού η παρουσία τους δεν ήταν επιτρεπτή από την αποβιώσασα, με ρητή εντολή μέσω λίστας ανεπιθύμητων!

Αν κρίνουμε το θέμα συναισθηματικά, η Ελένη Καμπόλη θα είχε τους λόγους της, αν το κρίνουμε δημοσιογραφικά δεν θα μπορέσουμε ποτέ να μάθουμε την πραγματική αλήθεια από πρώτο χέρι, ενώ αν δούμε το θέμα πολιτικά, το μόνο που μπορεί να κάνει μια τέτοια ενέργεια είναι να διχάσει τον δεξιό χώρο στην πόλη.

Θυμούμενοι πολλοί από την δεξιά παράταξη τον θάνατο της Μαρίκας Μητσοτάκη, έχουν να αναφέρουν εκείνο το τηλεφώνημα για να συλλυπηθεί τα κοντινά της πρόσωπα, του σημερινού επικεφαλής της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, που τις δύσκολες ώρες φρόντισε να βρεθεί κοντά, έστω και έτσι σε όσους απέμειναν πίσω για να την θυμούνται. Ο Θάνατος τους ενώνει όλους άλλωστε. Η Ελένη Καμπόλη δεν έδωσε σε κανέναν ούτε αυτή την επιλογή. Υπάρχει μια παροιμία που λέει πώς τα στερνά πρέπει να τιμούν τα πρώτα… Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως ακόμα και αυτή η φράση, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ιεροσυλία απέναντι στην τελευταία επιθυμία ενός ανθρώπου που έφυγε από την ζωή.

Comments

comments

Click to comment