Η θεατρική ομάδα του 4ου Γ.Ε.Λ. Χαϊδαρίου στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Τo Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου επιστρέφει από 7 έως 9 Απριλίου με νέα έργα από Έλληνες και ξένους συγγραφείς και με συμετοχή από τη θεατρική ομάδα του 4ου Γ.Ε.Λ. Χαϊδαρίου.

Επιμέλεια: Διονύσης Τζαφεράι

Φέτος, οι έφηβοι αναμετριούνται με τη σύγχρονη ελληνική και ξένη δραματουργία με τον κανόνα του «5», δηλαδή: 5 σύγχρονοι Έλληνες συγγραφείς (Βαγγέλης Κυριακού, Γλυκερία Μπασδέκη, Μαρία Τοπάλη, Θανάσης Τριαρίδης, Γιάννης Τσίρμπας) γράφουν 5 νέα θεατρικά έργα και 5 αναγνωρισμένα έργα της σύγχρονης ξένης δραματουργίας των Cush Jumbo, Suzanne Lebeau, Jerome McDonough, David Greig, Sabrina Mahfouz προστίθενται στο ρεπερτόριο του φεστιβάλ. Οι σκηνοθέτες Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Άρτεμις Μάνου, Θεανώ Μεταξά, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Μαριλένα Ρασιδάκη, Αντιγόνη Φρυδά με τους “The 3rd Person Theatre Group”, Νίκος Χατζόπουλος, μαζί με την ομάδα της Grasshopper Youth (Σοφία Βγενοπούλου, Βαγγέλης Κυριακού, Κατερίνα Σκουρλή) εμψυχώνουν, σκηνοθετούν και στήνουν νέες εφηβικές παραστάσεις.

Στόχος του Εφηβικού Φεστιβάλ είναι να αναδείξει τη δυναμική και το χαρακτήρα του εφηβικού θεάτρου, καθιστώντας τους εφήβους συνδημιουργούς, αλλά και να τοποθετήσει το θέατρο στον κορμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Μιλήσαμε με τους μαθητές της θεατρικής ομάδας του 4ου Γ.Ε.Λ. και αυτά που μας μετέφεραν θεωρούμε ότι πρέπει όλοι να τα διαβάσουν:

“Το θέατρο είναι ελευθερία και μια καλύτερη γνωριμία με τον εαυτό σου ” 

Τι ήταν αυτό που σας προσέλκυσε να συμμετάσχετε στο εφηβικό φεστιβάλ θεάτρου;

Γενικότερα μας άρεσε να παρακολουθούμε θεατρικές παραστάσεις και θέλαμε πολύ να μάθουμε πως στήνεται επίσημα. Σίγουρα θα ήταν κάτι πρωτόγνωρο για όλους μας.

Ποιες ήταν οι πρώτες σας εντυπώσεις και πως εξελίχθηκε η σχέση σας με συμμαθητές και συντελεστές της παράστασης;

Αρχικά είχαμε άγχος για πολλούς λόγους. Δεν ξέραμε τι θα συναντήσουμε, δεν γνωρίζαμε τους συμμαθητές μας, παρότι είμαστε στο ίδιο σχολείο, και τέλος, ποια θα είναι η στάση μας απέναντι σε ανθρώπους έμπειρους και εξειδικευμένους στον χώρο του θεάτρου. Στην συνέχεια όμως με την βοήθεια των σκηνοθετών και των συγγραφέων νιώσαμε “ελεύθεροι” και το κυριότερο, γνωρίσαμε τον εαυτό μας και τους συμμαθητές μας.

Αντιμετωπίσατε δυσκολίες κατά την διάρκεια της προετοιμασίας;

Η αλήθεια είναι πως τα προβλήματα έκαναν την εμφάνιση τους σε όλη την προετοιμασία, αφού έπρεπε να ασχοληθούμε με τα μαθήματά μας και άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες. Παρ’ όλα αυτά, τα καταφέραμε. Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες κάναμε πρόβα σε πιο συχνή βάση στο μέρος το οποίο θα παίξουμε.

Πως πιστεύατε οτι στήνεται μια επίσημη θεατρική παράσταση πρώτου λάβετε μέρος σε αυτή την διαδικασία;

Σε καμία περίπτωση η γνώμη μας δεν συμπίπτει με αυτήν που είχαμε σχηματίσει πριν κάποιους μήνες όταν ξεκινήσαμε. Τοτε πιστεύαμε πως θα μάθουμε απλά τα λόγια μας και θα παίξουμε μια θεατρική παράσταση. Αυτό που μάθαμε όμως μέσα απο τις πρόβες, είναι ότι για να παίξεις στο θέατρο πρέπει να μάθεις τον εσωτερικό σου κόσμο και όχι μονο τα λόγια που θα πεις. Πρέπει να ελευθερώσεις το σώμα σου και την ψυχή σου για να πεις σωστά μια φράση σε κάποια παράσταση. Διότι πίσω από μια φράση, κρύβονται αλλά πρόσωπα και ατελείωτες ώρες πρόβας.

Γιατί να παρακολουθήσει ο κόσμος την θεατρική παράσταση “μόνα τους” (του Γιάννη Τσιρμπα) ;

Γιατί καταβαλαμε μεγάλη προσπάθεια και δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας σε πολύ δύσκολη περίοδο για εμάς. Σας υποσχόμαστε ότι θα απολαύσετε την θεατρική παράσταση. Ευχαριστούμε θερμά τις καθηγήτριες μας κυρία Καραμανη & την κυρία Χαρμπη που βοήθησαν σε όλη αυτή την προσπάθεια και φυσικά τους συγγραφείς και σκηνοθέτες (Σοφία Βγενόπουλου, Βαγγέλης Κυριακού & Χρυσάνθη κουτρουμπα)

Οι παραστάσεις θα δοθούν στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση, Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Καλλιθέα, Tηλέφωνο: 210900580 http://www.sgt.gr/ Ημερομηνίες: από 7/4/2017 έως 9/4/2017

Είσοδος ελεύθερη. Τηρείται σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση.

Λίγα λόγια για το έργο: “Μόνα τους” του Γιάννη Τσίρμπα

Δύο ενήλικες, ένας συγγραφέας και μια ερευνήτρια, «εισβάλλουν» σε μια σχολική κοινότητα και προσπαθούν να γνωρίσουν τα παιδιά και να αντλήσουν υλικό για τις εργασίες τους. Θα παρατηρούν και θα ρωτούν, θα προβοκάρουν και θα αφουγκράζονται. Στην προσπάθεια αυτή, μεγαλύτερο εμπόδιο θα είναι η αδυναμία τους να αφαιρέσουν το «ενήλικο» φίλτρο στον τρόπο που κοιτάζουν και αντιλαμβάνονται τα παιδιά. Μόνο όταν οι εργασίες τους ακυρωθούν, θα τους δοθεί η ευκαιρία, έστω και για λίγο, να τα δουν πραγματικά. Και τελικά, θα φύγουν μαζί τους, με το χτύπημα του κουδουνιού, και θα συνεχίσουν τη ζωή τους όπως και αυτά. Όλοι μαζί, μέρος ενός συνόλου, αλλά και ο καθένας μόνος του.

Σκηνοθεσία: Σοφία Βγενοπούλου, Βαγγέλης Κυριακού
Βοηθός Σκηνοθέτη: Χρυσάνθη Κουτρουμπά
Βίντεο: Γιώργος Σπάνιας
Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Παπαγκίκας
Υπεύθυνες Εκπαιδευτικοί: Ροδάνθη Καραμάνη, Κατερίνα Χαρμπή
Παίζουν οι μαθητές: Κώστας Βουτσάς, Γιάννης Γιαννακόπουλος, Κατερίνα Ζουμή, Ματίνα (Σταματίνα) Κοταράκου, Ντίνος Κρόκος, Λήδα Λειβαδάρου, Μυρτώ Νάση-Σιώτου, Ειρήνη Πανταζή, Σέβη (Σεβαστή) Παπακωνσταντίνου, Έλσα (Ελισάβετ) Τζεμολάρι, Χάρης (Χαράλαμπος) Φουρλής

Η παράσταση των παιδιών του 4ου Γ.Ε.Λ. Χαϊδαρίου ξεκινά σήμερα Παρασκευή στις 6:00 μ.μ. και την Κυριακή στις 8:00 μ.μ.

Comments

comments

Click to comment